W poszukiwaniu najlepszego chinkali i chaczapuri. Kulinarny wyjazd do Gruzji

Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
• Smaki Kaukazu: kuchnia megrelska, abchazska, adżarska, czeczeńska
• Sekretne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie
• Uroczyste supry i toasty wyśmienitym gruzińskim winem
• Dla ciała i duszy: muzyczne koncerty lokalnych zespołów

Tradycyjna kuchnia gruzińska jest mało jeszcze znana w naszym kraju i stanowi dla nas swego rodzaju zagadkę. Wykwintne dania, orientalne przyprawy i kolorowe barwy pobudzają jednak zmysły i wyobraźnię. Śmiało można powiedzieć, że kuchnia gruzińska konkuruje z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami świata. Bogactwo smaku i aromatu zawdzięcza przede wszystkim łagodnemu klimatowi, gdzie w ciepłym słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona, a także karalioki (szaron) i dorodne bakłażany. Dodatkowo tajemnicę stanowią "sekretne receptury" gospodyń.

Na naszym wyjeździe zabierzemy Was w świat smaków i potraw, które pojawiają się na tradycyjnym gruzińskim stole. Będziemy poznawać tajniki i receptury przyrządzania gruzińskich smakołyków, a lokalne gospodynie będą w kuchni zdradzać swoje sekrety, przekazywane od pokoleń. Codziennie będą się odbywały warsztaty kucharskie, zaś uczestnicy samodzielnie przygotują uroczystą suprę i wznosząc toasty, poznają prawdziwe smaki Gruzji. Posiadając już sekretne przepisy kuchni gruzińskiej oraz znając tradycje, każdy z nas będzie mógł przenieść kawałek Gruzji do domu i samodzielnie przygotować uroczystą suprę i wznosząc kwieciste toasty. Dla tych, którzy nie będą brać udziału w warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy bogaty program zwiedzania.

Zapisz się do naszego NEWSLETTERA, a informacje o terminach, nowościach i promocjach otrzymasz jako pierwszy! Ciekawostek podróżniczych szukaj też na naszych profilach INSTAGRAM i FB!

newsletter instagram facebook


Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.

RAMOWY PROGRAM WYJAZDU:

DZIEŃ 1 (warsztat "Wstęp do sekretów kuchni gruzińskiej") (20.9)
Spotkanie na lotnisku Chopina w Warszawie. Przelot do Kutaisi w Gruzji. Dotrzemy do maleńkiej wioski Gelati. Przywita nas tradycyjne gruzińskie gospodarstwo, pełne miejscowych specjałów i koncert gruzińskiej muzyki. Zakup produktów na pięknym kutaiskim bazarze, po którym rozpoczniemy warsztat gotowania „Wstęp do sekretów kuchni gruzińskiej”. Naszym tematem będą podstawowe gruzińskie potrawy: chaczapuri, lobio, sałatki i bakłażany z orzeszkami. Dzień zakończymy degustacją kuchni imeretyjskiej.

(Dla tych, którzy od gotowania wolą jedzenie, zorganizujemy zwiedzanie zabytków w okolicy – kompleksów klasztornych Gelati i Bagrati (UNESCO), spacer do wioski mnichów w środku lasu, kąpiel w rzecze, wioskowe życie i zwiedzanie jaskini. Możliwość jazdy konnej.)

DZIEŃ 2 (degustacja megrelskiej i abchaskiej kuchni) (21.9)
Zwiedzanie fabryki produkcji herbaty i przejazd w góry. Degustacyjny obiad w stolicy Megrelii – Zugdidi. Degustacja lokalnych potraw, których specyfika sprowadza się do ostrości. Spróbujemy również dań kuchni separatystycznej republiki Abchazji. Późnym popołudniem dojedziemy na Wysoki Kaukaz do Swanetii. Zakwaterowanie w stolicy regionu - Mestii.

DZIEŃ 3 (warsztat swańskich potraw + występ muzyczny) (22.9)
Zwiedzanie typowej swańskiej kuchni w wieży obronnej oraz warsztat gotowania swańskich potraw. Spróbujemy przygotować swańską sól i kubdari. Wieczorem kolacja, pełna lokalnych specjałów. Czeka nas również występ artystyczny żeńskiego zespołu, który zaprezentuje tradycyjne swańskie pieśni. Dla chętnych nauka swańskich tańców.

(Dla degustatorów w programie spacer po malowniczych ścieżkach gór Kaukazu. Możliwość jazdy konnej.)

DZIEŃ 4 (degustacja adżarskiej kuchni) (23.9)
Przejazd nad Morze Czarne. Odpoczynek na kamienistych plażach albo w cieniu subtropikalnego eukaliptusowego gaju. Zwiedzimy również ogród botaniczny w Batumi. Wieczorem kolacja w adżarskiej restauracji, gdzie spróbujemy adżarskiego chaczapuri z surowym jajkiem, serem i masłem.

DZIEŃ 5 (24.9)
Zwiedzanie górskiej Adżarii. Przekonamy się czy pomidory z Kedy na prawdę są najsmaczniejsze na świecie. Wizyta na plantacji cytrusów i herbaty. Wieczorem udamy się na kolację, gdzie będziemy mieć okazję spróbować pysznego górskiego pstrąga.

DZIEŃ 6 (25.9)
Czeka nas długi, ale niezwykle ciekawy przejazd z Gruzji Zachodniej do Wschodniej. Po drodze spróbujemy pysznej kawy w Zestafoni i tradycyjnych chlebków nazuki z miodem i rodzynkami. Kolację zjemy przed Tbilisi w małej wiosce Natachtari, słynącej z pysznego chinkali i najlepszego gruzińskiego piwa. Noc spędzimy w hotelu w stolicy Gruzji - Tbilisi.

DZIEŃ 7 (26.9)
Dzień eksploracji tbiliskiej gastronomii. W ostatnich latach Tbilisi staje się powoli kulinarnym rajem w europejskim stylu. Zgubimy się w zakamarkach uliczek Starego Miasta, by na obiad i kolację udać się do wybranych doskonałych restauracji.

DZIEŃ 8 (dzień wina i dzień czaczy, warsztat czeczeńskiej kuchni i kaukaski szaszłyk) (27.9)
Przepiękna Kachetia. Wizyta w winnych tunelach, piwnicach oraz zakładach produkcji wina. Przejazd do Wąwozu Pankisi. Tam, będziemy mieć okazję gotować i próbować niezwykłe dania kuchni czeczeńskiej i upiec nad wolnym ogniem tradycyjny kaukaski szaszłyk. Wieczorem koncert czeczeńskiej, dagestańskiej i tuszyńskiej tradycyjnej muzyki i tańca.

DZIEŃ 9 (kombinacja gruzińskich potraw i europejskiego stylu) (28.9)
Z Pankisi wcześnie rano udamy się na pustynię, do wioski Udabno. Tam czeka nas warsztat gotowania na pustyni w kultowej polsko-gruzińskiej restauracji Oasis Club.

DZIEŃ 10 (29.9)
Poranny wyjazd na lotnisko w Kutaisi i powrót około południa samolotem do Warszawy.

Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.

ZAPEWNIAMY W CENIE WYCIECZKI:

• bilet lotniczy z wszystkimi opłatami

• opieka polskojęzycznego pilota

• zakwaterowanie (czytaj dalej)

• transport w Gruzji

• wyżywienie (czytaj dalej)

• warsztaty gotowania!

• występy kulturalne!

• degustacje wina i czaczy

• bilety wstępu do planowanych zwiedzanych obiektów

• pakiety informacyjne i mapy

• ubezpieczenie NNW + KL + ubezpieczenie bagażu

• gwarancję ubezpieczeniową biura podroży

• obowiązkową opłatę na państwowy Turystyczny Fundusz Gwarancyjny (TFG) za każdą osobę

TEMPO WYJAZDU:
Przygotowaliśmy spokojny wyjazd, chociaż dla chętnych łączymy jedzenie ze zdrowym ruchem, spacerami w górach, pływaniem w morzu, jazdą konno lub z gruzińskim tańcem i śpiewem. Z powodu dużej ilości jedzenia jest potrzeba aktywnie spalać to, co sobie ugotujemy i później zjemy :-)

WARSZTATY GOTOWANIA:
Naszymi nauczycielkami będą gruzińskie gospodynie, które na co dzień gotują pyszne, gruzińskie przysmaki. Sprawdzone przez wielu naszych turystów, którzy nocują tam i zawsze zachwalają sobie przygotowane kolacje. Nasze mistrzynie nie mają żadnej szkoły kucharskiej, jednak takiej wiedzy nie zdobędzie się w szkole. Przez całe życie uczyły się i praktykowały tradycję gotowania, przekazując ją z pokolenia na pokolenie, od niepamiętnych czasów.

Warsztaty kulinarne:
„Wstęp do kuchni gruzińskiej”
„Warsztat kuchni górskiej Swanetii”
„Kombinacja gruzińskich potraw i europejskiego stylu”
„Muzułmańska Czeczeńska kuchnia”
„Kaukaski szaszłyk”
„Gruzińskie wino i czacza”

ZAKWATEROWANIE:
Zakwaterowanie to pokoje dwuosobowe w domach u miejscowych gospodarzy. Łazienka jest wspólna dla kilku pokojów. Pokoje są czyste, ale wyposażenie jest podstawowe.Ta opcja jest dobra dla tych, którzy nie wymagają komfortu, ale cenią sobie kontakt z lokalną ludnością.

TRANSPORT:
Do dyspozycji podczas całej wycieczki będziemy mieć komfortowy minibus z klimatyzacją

GRUPA:
Jeździmy w małych grupach. Minimalna ilość osób na wycieczce wynosi 6, maksymalnie 15.

KLIMAT:
Subtropikalny klimat w zachodniej części Gruzji, temperatura ok.20 stopni, ale może spaść do 5 stopni. Temperatury spadają wraz ze wzrostem wysokości i w górach Kaukazu Wielkiego w nocy temperatura może spaść do 0 stopni C. Na wschodzie Gruzji klimat jest suchy, kontynentalny, bez opadów.

MIEJSCE WYLOTU:
Miejscem rozpoczęcia wycieczki jest Warszawa. Inne miejsce (Wrocław, Praga...) po wcześniejszym ustaleniu za dopłatą.

INNE:
• Dni i punkty programu wyjazdu mogą się zmienić w zależności od terminu wylotu lub w wyniku sytuacji na miejscu.
• Zapoznaj się z zasadami, jak zapisać się na wycieczkę oraz z ogólnymi warunkami uczestnictwa w wycieczce.
• Organizatorem wycieczki jest Barents.pl - Biuro Aktywnych Podróży.

Piękne w swej prostocie - gruzińskie chinkali. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Ciasto idealne. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
 Chaczapuri, lobioni, sałatka, bakłażany... co wybrać?! Najlepiej wszystkiego po trochu:)  Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Żeby kubki smakowe się obudziły - sycące śniadanko! Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Kolorowo i przepysznie. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Bartek Krzysztan, Barents.pl
Gęste i pikantne charczo - gruzińska zupa gulaszowa. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.plKulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Chinkali jak marzenie :) Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Tajniki gruzińskiej kuchni. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Chrupiący chlebek, ser, jajko i masełko - idealna kombinacja pod postacią chaczapuri adżaruli! Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Wypiekanie chlebka. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Gliniany piec chlebowy. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Churchkhela - nawinięte na sznurek orzechy w przesłodkiej masie. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Soczyste arbuzy dojrzewające w cieple gruzińskiego słońca. Kulinarny wyjazd do Gruzji. W poszukiwaniu najlepszego Chinkali i Chaczapuri © Barents.pl
Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Szybka przekąska i w drogę :) Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Tetnuldi w sercu gruzińskiego Kaukazu. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Kolejna tradycyjna, gruzińska uczta. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Proszę się częstować! Z naszej wycieczki nikt nie wróci głodny :) Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Wybieramy najświeższe owoce i warzywa. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Aromatyczne szaszłyki z grilla. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Swanetia. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Kolorowe, aromatyczne przyprawy. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Czekają nas również piękne panoramy. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Ucztom nie ma końca :) Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Konie w Kazbegi. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Lekcje gotowania od babuszki. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.
Chaczapuri imeretyńskie - pyszny placek z serem. Gruzja. Kulinarny wyjazd dla koneserów.

ZOBACZ TEŻ INNE PROPOZYCJE NASZYCH CIEKAWYCH WYJAZDÓW

Klasztor Gandzasar to ormiański klasztor położony w Górskim Karabachu niedaleko wioski Vank. Armenia i Górski Karabach: piękno krainy pod Araratem. © Barents.pl
ARMENIA
2019

Armenia: piękno krainy pod Araratem

1-13.06. | 1-13.10.2019
Rzeka Czuja - wycieczka na Ałtaj z biurem aktywnych podróży Barents.pl -
SYBERIA
2019
mołdawskie kobiety, piękne mołdawianki, festiwal wina w kiszyniowie, besarabia
MOŁDAWIA
2019