W poszukiwaniu najlepszego chinkali i chaczapuri. Kulinarny wyjazd do Gruzji
Tradycyjna kuchnia gruzińska jest mało jeszcze znana w naszym kraju i stanowi dla nas swego rodzaju zagadkę. Wykwintne dania, orientalne przyprawy i kolorowe barwy pobudzają jednak zmysły i wyobraźnię. Śmiało można powiedzieć, że kuchnia gruzińska konkuruje z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami świata. Bogactwo smaku i aromatu zawdzięcza przede wszystkim łagodnemu klimatowi, gdzie w ciepłym słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona, a także karalioki (szaron) i dorodne bakłażany. Dodatkowo tajemnicę stanowią "sekretne receptury" gospodyń.
Na naszym wyjeździe zabierzemy Was w świat smaków i potraw, które pojawiają się na tradycyjnym gruzińskim stole. Będziemy poznawać tajniki i receptury przyrządzania gruzińskich smakołyków, a lokalne gospodynie będą w kuchni zdradzać swoje sekrety, przekazywane od pokoleń. Codziennie będą się odbywały warsztaty kucharskie, zaś uczestnicy samodzielnie przygotują uroczystą suprę i wznosząc toasty, poznają prawdziwe smaki Gruzji. Posiadając już sekretne przepisy kuchni gruzińskiej oraz znając tradycje, każdy z nas będzie mógł przenieść kawałek Gruzji do domu i samodzielnie przygotować uroczystą suprę i wznosząc kwieciste toasty. Dla tych, którzy nie będą brać udziału w warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy bogaty program zwiedzania.



Numer | Trudność | Termin | Dni | Cena | Uwagi | Rezerwacja |
---|---|---|---|---|---|---|
151-19 | 1 |
Od 13.07. do 22.07. |
10 |
4490 PLN |
CENA PROMOCYJNA |
>> CHCĘ JECHAĆ |
154-19 | 1 |
Od 21.09. do 30.09. |
10 |
4490 PLN |
CENA PROMOCYJNA |
>> CHCĘ JECHAĆ |
RAMOWY PROGRAM WYJAZDU:
DZIEŃ 1 (warsztat "Wstęp do sekretów kuchni gruzińskiej")
Spotkanie na lotnisku Chopina w Warszawie. Przelot do Kutaisi w Gruzji. Dotrzemy do maleńkiej wioski Gelati. Przywita nas tradycyjne gruzińskie gospodarstwo, pełne miejscowych specjałów i koncert gruzińskiej muzyki. Zakup produktów na pięknym kutaiskim bazarze, po którym rozpoczniemy warsztat gotowania „Wstęp do sekretów kuchni gruzińskiej”. Naszym tematem będą podstawowe gruzińskie potrawy: chaczapuri, lobio, sałatki i bakłażany z orzeszkami. Dzień zakończymy degustacją kuchni imeretyjskiej.
(Dla tych, którzy od gotowania wolą jedzenie, zorganizujemy zwiedzanie zabytków w okolicy – kompleksów klasztornych Gelati i Bagrati (UNESCO), spacer do wioski mnichów w środku lasu, kąpiel w rzecze, wioskowe życie i zwiedzanie jaskini. Możliwość jazdy konnej.)
DZIEŃ 2 (degustacja megrelskiej i abchaskiej kuchni)
Zwiedzanie fabryki produkcji herbaty i przejazd w góry. Degustacyjny obiad w stolicy Megrelii – Zugdidi. Degustacja lokalnych potraw, których specyfika sprowadza się do ostrości. Spróbujemy również dań kuchni separatystycznej republiki Abchazji. Późnym popołudniem dojedziemy na Wysoki Kaukaz do Swanetii. Zakwaterowanie w stolicy regionu - Mestii.
DZIEŃ 3 (warsztat swańskich potraw + występ muzyczny)
Zwiedzanie typowej swańskiej kuchni w wieży obronnej oraz warsztat gotowania swańskich potraw. Spróbujemy przygotować swańską sól i kubdari. Wieczorem kolacja, pełna lokalnych specjałów. Czeka nas również występ artystyczny żeńskiego zespołu, który zaprezentuje tradycyjne swańskie pieśni. Dla chętnych nauka swańskich tańców.
(Dla degustatorów w programie spacer po malowniczych ścieżkach gór Kaukazu. Możliwość jazdy konnej.)
DZIEŃ 4 (degustacja adżarskiej kuchni)
Przejazd nad Morze Czarne. Odpoczynek na kamienistych plażach albo w cieniu subtropikalnego eukaliptusowego gaju. Zwiedzimy również ogród botaniczny w Batumi. Wieczorem kolacja w adżarskiej restauracji, gdzie spróbujemy adżarskiego chaczapuri z surowym jajkiem, serem i masłem.
DZIEŃ 5
Zwiedzanie górskiej Adżarii. Przekonamy się czy pomidory z Kedy na prawdę są najsmaczniejsze na świecie. Wizyta na plantacji cytrusów i herbaty. Wieczorem udamy się na kolację, gdzie będziemy mieć okazję spróbować pysznego górskiego pstrąga.
DZIEŃ 6
Czeka nas długi, ale niezwykle ciekawy przejazd z Gruzji Zachodniej do Wschodniej. Po drodze spróbujemy pysznej kawy w Zestafoni i tradycyjnych chlebków nazuki z miodem i rodzynkami. Kolację zjemy przed Tbilisi w małej wiosce Natachtari, słynącej z pysznego chinkali i najlepszego gruzińskiego piwa. Noc spędzimy w hotelu w stolicy Gruzji - Tbilisi.
DZIEŃ 7
Dzień eksploracji tbiliskiej gastronomii. W ostatnich latach Tbilisi staje się powoli kulinarnym rajem w europejskim stylu. Zgubimy się w zakamarkach uliczek Starego Miasta, by na obiad i kolację udać się do wybranych doskonałych restauracji.
DZIEŃ 8 (dzień wina i dzień czaczy, warsztat czeczeńskiej kuchni i kaukaski szaszłyk)
Przepiękna Kachetia. Wizyta w winnych tunelach, piwnicach oraz zakładach produkcji wina. Przejazd do Wąwozu Pankisi. Tam, będziemy mieć okazję gotować i próbować niezwykłe dania kuchni czeczeńskiej i upiec nad wolnym ogniem tradycyjny kaukaski szaszłyk. Wieczorem koncert czeczeńskiej, dagestańskiej i tuszyńskiej tradycyjnej muzyki i tańca.
DZIEŃ 9 (kombinacja gruzińskich potraw i europejskiego stylu)
Z Pankisi wcześnie rano udamy się na pustynię, do wioski Udabno. Tam czeka nas warsztat gotowania na pustyni w kultowej polsko-gruzińskiej restauracji Oasis Club.
DZIEŃ 10
Poranny wyjazd na lotnisko w Kutaisi i powrót około południa samolotem do Warszawy.
ZAPEWNIAMY W CENIE WYCIECZKI:
• bilet lotniczy z wszystkimi opłatami
• opieka polskojęzycznego pilota
• zakwaterowanie (czytaj dalej)
• transport w Gruzji
• wyżywienie (czytaj dalej)
• warsztaty gotowania!
• występy kulturalne!
• degustacje wina i czaczy
• bilety wstępu do planowanych zwiedzanych obiektów
• pakiety informacyjne i mapy
• ubezpieczenie NNW + KL + ubezpieczenie bagażu
• gwarancję ubezpieczeniową biura podroży
• obowiązkową opłatę na państwowy Turystyczny Fundusz Gwarancyjny (TFG) za każdą osobę
TEMPO WYJAZDU:
Przygotowaliśmy spokojny wyjazd, chociaż dla chętnych łączymy jedzenie ze zdrowym ruchem, spacerami w górach, pływaniem w morzu, jazdą konno lub z gruzińskim tańcem i śpiewem. Z powodu dużej ilości jedzenia jest potrzeba aktywnie spalać to, co sobie ugotujemy i później zjemy :-)
WARSZTATY GOTOWANIA:
Naszymi nauczycielkami będą gruzińskie gospodynie, które na co dzień gotują pyszne, gruzińskie przysmaki. Sprawdzone przez wielu naszych turystów, którzy nocują tam i zawsze zachwalają sobie przygotowane kolacje. Nasze mistrzynie nie mają żadnej szkoły kucharskiej, jednak takiej wiedzy nie zdobędzie się w szkole. Przez całe życie uczyły się i praktykowały tradycję gotowania, przekazując ją z pokolenia na pokolenie, od niepamiętnych czasów.
Warsztaty kulinarne:
„Wstęp do kuchni gruzińskiej”
„Warsztat kuchni górskiej Swanetii”
„Kombinacja gruzińskich potraw i europejskiego stylu”
„Muzułmańska Czeczeńska kuchnia”
„Kaukaski szaszłyk”
„Gruzińskie wino i czacza”
ZAKWATEROWANIE:
Zakwaterowanie to pokoje dwuosobowe w domach u miejscowych gospodarzy. Łazienka jest wspólna dla kilku pokojów. Pokoje są czyste, ale wyposażenie jest podstawowe.Ta opcja jest dobra dla tych, którzy nie wymagają komfortu, ale cenią sobie kontakt z lokalną ludnością.
TRANSPORT:
Do dyspozycji podczas całej wycieczki będziemy mieć komfortowy minibus z klimatyzacją
GRUPA:
Jeździmy w małych grupach. Minimalna ilość osób na wycieczce wynosi 6, maksymalnie 15.
KLIMAT:
Subtropikalny klimat w zachodniej części Gruzji, temperatura ok.20 stopni, ale może spaść do 5 stopni. Temperatury spadają wraz ze wzrostem wysokości i w górach Kaukazu Wielkiego w nocy temperatura może spaść do 0 stopni C. Na wschodzie Gruzji klimat jest suchy, kontynentalny, bez opadów.
MIEJSCE WYLOTU:
Miejscem rozpoczęcia wycieczki jest Warszawa. Inne miejsce (Wrocław, Praga...) po wcześniejszym ustaleniu za dopłatą.
INNE:
• Dni i punkty programu wyjazdu mogą się zmienić w zależności od terminu wylotu lub w wyniku sytuacji na miejscu.
• Zapoznaj się z zasadami, jak zapisać się na wycieczkę oraz z ogólnymi warunkami uczestnictwa w wycieczce.
• Organizatorem wycieczki jest Barents.pl - Biuro Aktywnych Podróży.